Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ηλεκτροπαραγωγo ζευγος


απο την αρχη ολοι μαθαινουμε πως αυτο ειναι το Α και το Ω στον σταθμο μα να μας παρει η ευχη αν πραγματι απο την αρχη συνειδητοποιουμε τι ακριβως ειναι (μερικες φορες και που διαολο ειναι) πως λειτουργει και για ποιο λογο.

ειναι βεβαια λογικο καθως ειναι τοσα τα πραγματα που καθημερινα πρεπει να μαθουμε ετσι ωστε να σταθουμε στην παραγωγη που τρεχει που πραγματα τοσο βασικα περνανε απο το μυαλο μας και δεν στεκονται ενα λεπτο να τα σκεφτουμε.

τον τελευταιο καιρο για κανα δυο ανεξαρτητους ο ενας απο τον αλλο λογους, αρχισα να ενδιαφερομαι για αυτο το θορυβωδες μα γοητευτικο εργαλειο. τοσο περιεργο συναισθημα να καταλαβαινεις πως υπαρχουν μερη στον σταθμο που νομιζες πως ηξερες τοσο καλα που δεν εχει μπει ποτε (στο δωματιο με τους μετασχηματιστες για παραδειγμα). εχουν δικαιο οταν λεν πως στην παραγωγη καθε μερα που ξημερωνει μαθαινεις και κατι καινουριο. ε! εδω γραφω τι εχω καταλαβει απο το Η/Ζ. (αν λεγω μαλακιες για ανακριβιες παρακαλω τους ηλεκτρολογους που ισως περασουν απο δω να με διορθωσουν για να μαθαινουμε ολοι παρακαλω, τι θα την κανετε την γνωση αμα την κρατατε? ε? ε?)

στο Η/Ζ το λοιπον εχεις δυο μηχανες (γι αυτο και λεγετε και ζευγος) , μια εσωτερικης καυσης και μια ηλεκτρικη μηχανη.

Η εσωτερικης καυσης περιστρεφει τον αξονατης και συμβαινει η ηλεκτρομαγνητικη επαγωγη με την οποια εμεις λαμβανουμε το εναλλασομενο ηλεκτρικο ρευμα.

στους σταθμους το ρευμα του δικτυου της ΔΕΗ ειναι τριφασικο και μεσης τασης, οταν ο πινακας ελενχου του Η/Ζ και μαλιστα ο επιτηρητης τασης αντιλαμβανεται (με εναν εξωτικο τροπο) βυθιση του ηλεκτρικου ρευματος ή διαφορα τασης δινει την εντολη να αρχισει την λειτουργεια το Η/Ζ και δεν λαμβανει πια το ολο κυκλωμα ρευμα απο την ΔΕΗ για να μην τα κανει ολα καρβουνο. το ιδιο μηχανακι σταματα την γεννητρια και γυριζει στην ΔΕΗ οταν ολα ειναι ομαλα.

βεβαια μπορουμε να την γυρισουμε ολη αυτην την διαδικασια στο χειροκινητο και να ζητισουμε απο το μηχανιμα να δουλεψει για συντηριση για επειδη ετσι μας αρεσει.

στην δουλιτσα μας λοιπον οταν ακουσουμε ησυχια, τα νερα να μην σκαν και οι αντλιες να μην βουιζουν καταλαβενουμε πως η ΔΕΗ παλι μας την εκανε. Αν βεβαια περασουν 10 δευτερολεπτα (του τρομου) και ακουσουμε την γερο-μηχανη να βογκα γυριζουμε στις δουλειες μας αλλιως... τρεχατε ποδαρακια μου.

μαγικος ο κοσμος του ηλεκτρισμου και ακομα πιο μαγικος ο "κοσμος" του αν και λιγο αυστηρος.

6 σχόλια:

Γιώργος είπε...

ετσι ακριβως ειναι :)
μια χαρουλα τα λες ...το βασικοτερο ειναι να πιασεις το νοημα...
Ηλεκτρογεννητρια λοιπον η οποια περιστρεφεται απο μια μηχανη εσωτερικης καυσης.
το πιο σημαντικο ειναι η κυκλοι(hertz) που λειτουργει (50-60) και εξαρτονται απο τις στροφες της μηχανης....οσο πιο γρηγορα στροφαρει η μηχανη τοσο περισσοτερα χερτζ εχουμε....γιαυτο το βασικοτερο σε μια τετοια μηχανη ειναι να εχει οσο το δυνατων γινεται σταθερες στροφες.
Μπορει να μην ειμαι ηλεκτρολογος αλλα εχω ζησει για αρκετο καιρο με ρευμα μονο απο τετοιες γεννητριες στη δουλεια μου ;) την οποια δεν αποκαλυπτω ακομη...
καλως ηρθα!

ΣΑΥΡΑ είπε...

υποθετω πως θα ηθελες να σε πληρωσουμε για να μαθουμε την δουλεια σου, ή θα ηθελες να παιξουμε ενα παιχνιδι οπου θα προσπαθουμε απλα να την μαντεψουμε??

Γιώργος είπε...

Τιποτα απο τα δυο...σκεφτηκα απλα να την δηλωσω σε επομενη σου αναρτηση :)
Μηχανικος σε καραβια ειναι το επαγγελμα μου :)
Οποτε οπως καταλαβαινεις το ρευμα που χρησιμοποιουμε προερχεται μονο απο ηλεκτρογεννητριες και οχι απο τη ΔΕΗ :P
Δεν εχω κανει τα τρελα ταξιδια μιας και ειμαι και μικρος σε ηλικια και μολις τελειωσα με τη σχολη...αλλα ενας χρονος (και με το λαπτοπ στην καμπινα) περασε με ρευμα που φτιαχναμε οι ιδιοι :)
ωραιο πραγμα η αυτονομια :P

Γιώργος είπε...

και επειδη με ολα αυτα ξεκινησα ενα νεο blog θα δεις και ηλεκτρογεννητριες που ειχαμε στη δουλεια μας;)
καλο βραδυ!
http://istoriesgiaagrious.blogspot.com/

Heliotypon είπε...

Μπράβα! Πολύ σωστά τα λες. Μια συμπλήρωση: Υπάρχει κι ένα εξάρτημα που λέγεται "επιτηρητής φάσεων" και είναι ρυθμιζόμενο στο πόση ανοχή μπορείς να δεχτείς στη διαφορά τάσης των 3 φάσεων (σε ποσοστά). Αν ο επιτηρητής φάσεων δει στο ρεύμα της ΔΕΗ διαφορά μεγαλύτερη από τη επιθυμητή δίνει εντολή στη γεννήτρια να αναλάβει δουλειά. Αν αυτό το εξάρτημα δεν είναι καλής ποιότητας (ή χαλάσει) μπορεί να δίνει λάθος μήνυμα και να ξεκινά η γεννήτρια χωρίς λόγο. Γι' αυτό κάθε φορά που ξεκινά η γεννήτρια (Η/Ζ) καλό είναι να ελέγχουμε αν πράγματι είχαμε διακοπή (η μη ανεκτή διαφορά τάσης στις φάσεις της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση).

ΣΑΥΡΑ είπε...

ευχαριστουμε κυριε Μουνι για τις πληροφοριες. Πραγματι τον επιτηρητη τασης τον ειχα ξεχασει.