Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

καλκανι- το ασμα

στο συσκευαστήριο τις προάλλες λιγο πριν φυγει το φορτιο με 1500 κομματια καλκάνι 1500-2000 γραμμαρια , μια συνάδελφος μου έδωσε ενα χαρτι που βρηκε πανω στον παγκο.
σας το μεταφέρω χωρις αλλαγές

Θα σε δωσω ενα κοφτερο μαχαίρι
Βαλε το δαχτυλο σου εδώ
Γλύστρα το λεπίδι στα βραχια μου
Τραβα, τραβα
Αυτο ηταν
Πεταμε στο παγο τωρα
Βαλε την ποδια στο πλυντηριο
Τι εχει για φαι το μεσημέρι?

συναδελφε , εσυ που το εγραψες, πέρνα καποια στιγμη απο το γραφείο, να υπογραψεις μια παραίτηση παρακαλω.

4 σχόλια:

Heliotypon είπε...

Για το καλκάνι διάβασα πρώτη φορά σε βιβλίο του Ν. Τσιφόρου. Δεν θυμάμαι σε πιό απ' όλα (νομίζω ήταν στο "Τα παλιόπαδα τ' ατίθασα). Λέει πως είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι του Βοσπόρου. Μήπως ξέρεις πού μπορεί να το βρει κανείς αυτό; Θα ήθελα να το δοκιμάσω. νομίζω διτίθεται παστό.

ΣΑΥΡΑ είπε...

προσωπικα δεν με αρεζει καθολου ειναι λιγο σαν κοτοπουλο (απο τα ψευτικα τα χωρις γευση) για παστο δεν εχω ακουσει τιποτα. στην Ελλαδα δεν το παραγουμε πια(εκτος και αν κατι μου διαφευγει) μα παλαιοτερα υπηρχαν σταθμοι που ειχαν καλκανι.
πρωτοπορες ειναι η Ισπανια και η Γαλλια σε αυτο το ειδος. Μεγαλωνει πιο ευκολα και γρηγορα σε κλειστο κυκλωμα.
Το εκπληκτικο με αυτο το ψαρι ειναι οτι αν το βαλεις σε παγο με ελαχιστο νερο μπορεις να το μεταφερεις σε ληθαργο πολυ μακρια και να φατσει ζωντανο.
οσο για το που θα το δοκιμασεις ( κανουν Fish and Chips με αυτο στο Beaumaris του Anglesey στο Neutunus)

Heliotypon είπε...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Το καλκάνι στο οποίο αναφέρεται ο Τσιφόρος θα ήταν αλανιάρικο του Βοσπόρου και όχι καλλιεργημένο που ίσως να έχει διαφορετική γεύση. Τώρα να πάω μέχρι Αγγλετέρα για να το δοκιμάσω κομμάτι δύσκολο. Αν ήταν κάπου στην Ελλάδα κάτι θα μπορούσα να κάνω για να δοκιμάσω...

ΣΑΥΡΑ είπε...

Μα μαστορακο μας, αν ειναι να πας στην Γηραια Αλβιωνα αυτη ειναι η καλυτερη δικαιολογια. Το καλκανι, οι αληθινες μπυρες, οι μαυρες πουτιγκες, τα κυριακατικα δειπνα. αν ο τουρισμος δεν ειναι γαστρονομικος δεν ειναι τιποτα.
παντως αν θες να δοκιμασεις ενα εξαιρετικης ποιοτητας και γευσης ψαρι πανε στην λεβεντογεννα Ηπειρο και φαγε οξυρυνχο. εγγυημενη αποδοση.